Question about Yamaha Boating

1 Answer

Yamaha xl1200 waverunner losses power after it is warmed up.

My 1999 Yamaha XL1200 limited waverunner runs strong for about 15 minutes. During this time it has good throttle response and good speed (about 57mph), but after about 15 minutes it starts to bog down. It idles fine, but when you give it gas it starts to go, but immediatly loses power and bogs down. I have to creep back to the dock. It already has an exhaust temperature bypass module installed and I don't see any error displays on the instrument panel. Please help. Thanks!!

Posted by on

  • Deb Finona Nov 24, 2012

    what is the carb settings on the air and fuel mixture

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 608 Answers

Hi, most likely cause and the easiest to check is exhaust leaking in the engine compartment. Run it without the seat fitted for the same time frame and if it fixes your problem you are looking for an exhaust leak. Regards Phil.

Posted on Aug 30, 2012

  • Dan S. Aug 31, 2012

    I'll try it, but when I run it on the trailer with the seat off I don't see any exhaust leaks. Although I don't usually run it for more than a couple of minutes. I've heard that there is a motor protection circuit ("limp mode") that limits the RPM if it thinks it is running too hot. If this is the problem I'm not sure why it doesn't show up on the display. I have a manual to check the water temp senor, but if that checks out good. I don't know what else to try. If you can think of anything else to try please let me know. Hopefully I can get out this weekend to try your seat suggestion. I'll let you know how it runs. Thanks for your help.

×

Ad

2 Suggested Answers

Anonymous

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
heimlich

David Belcher

  • 1978 Answers

SOURCE: I have a 2001 Yamaha

Several things can cause the problems you describe. 1) If there is a mouse nest in your waterbox, adding water to the nest plugs the exhaust causing the poor running. When it drys out on land it runs fine. Cleaning out the water box will not be easy on that model but a careful inspection of the exhaust outlet may tell if critters are the cause of your problems. 2) Corrosion in the teeter/totter needle inside the carburetor can also cause low power on the water. Try cleaning the carburetor. Warning: be very careful not to modify or stretch the spring on the teeter/totter. 3) Water in the electronics box can cause shorting and low power. Open the electronics box and inspect it for moisture. Leave it open over night to dry it out and put grease on the o-ring seal when reinstalling the cover. 4) One last possibility would be burnt or stripped screw on tops on the the spark plugs (if they are not solid top plugs), fouled spark plugs, or burnt out resisters in the in the spark plug caps. Replace the plugs ($3 each) and the spark plug resister caps($5-$8 each), make sure the screw on domes of the plugs are on tight. with any luck one of these checks should fix the problem you describe.

Posted on Aug 29, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Will only get up to 10 mph but RPM's are up to 8000. Impeller in good shape. No exhaust alarms. Newbie to waverunners.


I just had one do basically the same thing. I had to replace the impeller. It felt like a clutch was slipping. If they get any dings or nicks or anything in the impeller they will not getup speed at all.

Aug 17, 2013 | Yamaha 01-05 Xlt 1200 Xl1200 Xl Generator...

1 Answer

Just changed the starter motor on my xl1200 limited 1999 and it's now making a grinding noise what should I do ?


U may have the wrong starter or it requires shims ( spacers) to adjust proper clearence.did u possibly drop or not see them when takin out?

Jan 09, 2013 | Yamaha Jet Ski Pwc Cover For Waverunner...

1 Answer

1999 Yamaha XL1200 Waverunner starter always turns


i recomend replacing the solinoide !!!

Mar 11, 2012 | Yamaha Boating

1 Answer

My '94 yamaha waverunner 3 runs great for the first 30 minutes. After that it will run fine at idle and just above but the rest of the throttle it just bogs, like it is running out of gas or has some kind...


Could be a bad temp sensor. The bog is a rev limiter to keep engine from running full throtle when hot or when there is another problem. You can bypass the temp sensor and see if that takes care of problem. The parts about 100.00. I disconnected mine a now run a temp gauge which I mounted on the right side just above oil gauge.

May 31, 2010 | Yamaha 12V Air Pump

2 Answers

1994 Yamaha Waverunner 3 will idle but wont take throttle


1994 700 cc waverunner when it has run for 15 min engine bucks at full throttle at 3/4 ok i have changer plugs antreated fuel

Aug 01, 2009 | Yamaha 12V Air Pump

1 Answer

1997 yamaha waverunner 3


My 97 gp760 did this. I checked almost everything. Replace or clean your plugs, then run carb cleaner through your fuel filter both ways, and then spray carb cleaner into the fuel line from the fuel filter to the carbs. Run 10 minutes, more carb cleaner into the fuel line, and run it 15 more minutes. Then zip tie fuel lines at the fuel filter. I figure there was trash or buildup in the carb. Its easier than rebuilding the carb. Try it. Daniel at the MEXPIPE Pto Escondido Oaxaca.

Jul 26, 2009 | Yamaha 12V Air Pump

1 Answer

Strong vibration 2004 yamaha xlt waverunner


Something was stuck to the intake obstructing flow.
When you shut it off it drifted away.
It is a good practive when in weedy or heavy debree areas to get clear shut the motor off count to 30 then restart and gradualy excelerate to make sure it is clear. used this method for ten years now and seems to work well for me.

Jul 21, 2009 | Water Sport

2 Answers

Rooster tail is not shooting high


If the waverunner is performing normally as far as throttle response and top speed, then the rooster tail not shooting as high as it used to indicates there is a restriction in the nozzle for the rooster tail, not a problem with the ski. Unbolt the rooster tail nozzle from the steering nozzle and inspect it for debris.

Jul 13, 2009 | Yamaha 12V Air Pump

5 Answers

I have a 2002 Yamaha FX140 Waverunner.Fuel problem or electronic?


you have fouled spark plugs change them all fixed all the newq yamaha sare doing it it is the in thing to do

Jun 12, 2009 | Yamaha 12V Air Pump

Not finding what you are looking for?
Boating Logo

Related Topics:

3,609 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Yamaha Boating Experts

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22485 Answers

Mike

Level 3 Expert

4368 Answers

Jeffrey Turcotte
Jeffrey Turcotte

Level 3 Expert

8984 Answers

Are you a Yamaha Boating Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...